Wanneer er sprake is van lichte tot matige maagklachten adviseert de specialist of huisarts vaak een maagzuurbindend middel (Antacida info farmaceutisch kompas). Antacida zijn stoffen die het maagzuur binden en neutraliseren waardoor er minder actief maagzuur in de maag aanwezig. Over het algemeen geeft een maagzuurbinder een snel verlichtende werking. Deze medicatie wordt vaak gebruikt bij brandend maagzuur en oprispingen van maagzuur.

Antacida werken minder sterk dan H2-blokkers en protonpompremmers. Hierdoor werkt het meestal niet goed genoeg om een maagzweer te genezen. Daarvoor kunt u beter een middel dat de maagzuurproductie remt, zoals een H2-blokker of een protonpompremmer, gebruiken.

Soorten maagzuurbinders

Omdat maagzuurbinders vrij verkrijgbaar zijn en onder de ‘zelfzorg’ vallen zijn er vele merken te verkrijgen. De bekendste zijn Rennie, Algeldraat en Gaviscon. Over het algemeen zijn ze verkrijgbaar in tabletvorm bij elke drogisterij of apotheker. In sommige gevallen kun je ook een sunspensie gebruiken tegen brandend maagzuur.

Rennie

Rennie zet overtollig maagzuur snel en effectief om in water en andere lichaamseigen stoffen. Je maag is zo weer helemaal rustig. De werkzame stof is calciumcarbonaat met magnesiumsubcarbonaat.

Gaviscon

Gaviscon zorgt voor een effectieve verlichting van brandend maagzuur. De vloeibare Gaviscon suspensie zorgt in de slokdarm voor snelle verlichting van de pijnlijke en branderige klachten bij brandend maagzuur en zure oprispingen. Gaviscon legt een beschermend laagje bovenop de maaginhoud. Dit laagje voorkomt het terugvloeien van maagzuur naar de slokdarm. Het maagzuur blijft in de maag en kan daar blijven zorgen voor een goede spijsvertering. Het beschermende laagje houdt tot vier uur lang stand.

De werkzame stof is alginezuur met zuurbindende carbonaten.

Maagzuurbinder en zwangerschap

Veel vrouwen krijgen tijdens een zwangerschap voor het eerst last van brandend maagzuur. Maar liefst 70 procent. Dit is trouwens niet zo vreemd. Je lichaam krijgt tijdens een zwangerschap behoorlijke hormonale en fysieke veranderingen voor de kiezen. Maar hoe vervelend dit ook voor je is: het is heel normaal.

Alle antacida kunnen in principe tijdens de zwangerschap éénmalig of voor een korte periode zonder bezwaar volgens voorschrift (zie bijsluiter) worden gebruikt. Mocht je twijfels hebben, raadpleeg dan altijd je huisarts!

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *