Heb jij veel last van maagzuur, zo’n vieze zure smaak, dan is het slim om een H2 blokker te nuttigen. De omstandigheden kunnen in een korte tijd worden gestabiliseerd en daarnaast ervaren maar weinig mensen last van bijwerkingen. Daarnaast is het effect snel merkbaar en kan je weer zonder problemen de dag door.

Maar wat zijn H2-blokkers nu precies?

Er bestaan meerdere H2-blokkers, een groep. Het is een geneesmiddel dat er voor zorgt dat het zuur in het slijmvlies van de maag wordt verminderd. Er zijn twee soorten benamingen voor het geneesmiddel, sommige mensen noemen het een ‘histamine H2-receptorantagonisten’ en andere een H2-blokker. Er zijn veel verschillende merknamen voor het geneesmiddel.

Waar komt het zure gevoel vandaan?

In je maag wordt zuur geproduceerd, dit is heel normaal. Op die manier kan je maag ervoor zorgen dat voedsel en bacteriën gedood worden. Het zuur waar wij over spreken is bijtend. Geen zorgen, het natuurlijke slijm zorgt ervoor dat de maag zal worden beschermt. Wanneer het zuur door het slijm heen komt, kan het de maag aantasten. Dit zal je voelen in de vorm van een maagzweer. Een ander probleem is het spierstelsel, oftewel de sluitspier. Als deze de maag niet gesloten kan houden, dan ontsnapt het zuur en komt het terecht in je slokdarm. Hier komt het zure, vervelende en irriterende gevoel vandaan.

Maar wat doet de maagschermer vervolgens om dit te verhelpen?

Een bepaald soort cellen in het lichaam maken histamine aan, waaronder de cellen die het slijmvlies van de maag zijn gevestigd. De H2-blokkers zorgen ervoor dat deze cellen niet meer reageren op histamine, hierdoor zal je minder last ervaren van het zuur. De blokkers verminderen en stoppen het vervelende gevoel in de maag, maar pakken de oorzaak niet direct aan.

Wat kosten deze medicijnen?

Wanneer je de H2-stoppers korten dan zes maanden zal gebruiken, dan zullen deze niet vergoed worden door de zorgverzekering. Er zijn meerdere soorten prijsklasse voor deze medicijnen, de prijzen verschillen. Als de medicatie voor langer dan zes maanden worden voorgeschreven, dan zullen deze wel vergoed worden. Alleen de eerste keer zal er moeten worden afgerekend bij de apotheek.

meer info: Wikipedia

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *