In Nederland worden veel maagzuurremmers gebruikt. Het staat in de top 10 van meest gebruikte medicijnen (denk aan de vele reclames). Vooral ouderen gebruiken vaak en veel maagzuurremmers. Dit komt onder andere omdat ouderen vaker last hebben van brandend maagzuur dan jongeren. Bij ouderen werkt de sluitspier die terugvloeien van maaginhoud in de slokdarm moet voorkomen, minder goed. Veel ouderen gebruiken hiervoor maagzuurremmers.

Maagzuurremmers (verzamelnaam) zijn medicijnen die worden gebruikt bij een aantal maagproblemen waar er sprake is van maagzuur.

Spijsvertering

De maag is een belangrijk zakvormig orgaan in het spijsverteringskanaal. Het spijsverteringskanaal wordt ook wel het maagdarmkanaal genoemd.

Wanneer er iets gegeten wordt, gaat dit via de mond naar de slokdarm die vervolgens in de maag uitkomt. In kleine beetjes geeft de maag het voedsel af aan de dunne darm. De voedselbrij is een papachtig voedingsmengsel in de maag. In de dunne darm begint de opname van voedingsstoffen.

De maag is dus vooral een tijdelijke opslagplaats, voordat het voedsel aan de darm wordt afgegeven. De wand van de maag geeft maagzuur af. Dit maagzuur heeft onder andere als doel om schadelijke bacteriën te doden en voedsel deels af te breken. Zoals de naam al zegt gaat het hier om een zure substantie.

Schadelijke bacteriën kunnen via onze voeding het lichaam binnen komen. Het maagzuur zorgt er voor dat iemand niet ziek wordt van deze bacteriën. Toch kan het maagzuur ook schade aanrichten. De binnenkant van de maag is bedekt met een dikke laag slijm. Dit slijm zorgt ervoor dat het zuur de maagwand niet kan aantasten. Andere delen van het maagdarmkanaal hebben deze slijmlaag niet.

Verschillende soorten

Maagzuurremmers kunnen onderverdeeld worden in drie soorten:

  • Protonpompremmers: Deze maagzuurremmers worden het meest gebruikt. Een protonpompremmer remt de werking van de protonpomp. De protonpomp is een functie in de maagwand die verantwoordelijk is voor het afgeven van maagzuur aan de maag. Als deze productie geremd wordt, komt er ook minder maagzuur afgegeven worden. Namen van protonpompremmers zijn omeprazol, esomeprazol en pantozol.
  • Antacida: Antacida wordt ook wel antacidum genoemd. Antacida zorgt dat het maagzuur minder zuur wordt. Het is dus in feite geen maagzuurremmer, maar zorgt dat het aanwezige maagzuur ontzuurt.
  • H2-receptorantagonisten: Deze maagzuurremmers remmen de maagzuurproductie door zich te binden aan de H2-receptoren. Deze H2-receptoren zitten in de maagwand en hebben als functie om maagzuur te produceren. Als de H2-receptorantagonisten zich hieraan gebonden hebben, wordt de productie van maagzuur sterk verminderd.

Protonpompremmers

De meeste bekende maagzuurremmers zijn: esomeprazol, lansoprazol, omeprazol, pantoprazol en rabeprazol. Protonpompremmers remmen zowel bij gezonde proefpersonen als bij lijders aan maagzweer de maagzuur afscheiding (zowel de basale als die na het eten van voedsel) aanzienlijk.

Heb ik een recept nodig?

Omeprazol is sinds 1988 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Losecosan, Losec en Omecat als het merkloze Omeprazol in tabletten, capsules, injecties en infusen.

Omeprazol is in lage dosering voor maagklachten ook zonder recept onder de merknamen Buscozol en Losecosan verkrijgbaar in tabletten en capsules.